Stāsts Nr. 2: Kā LMT Nomaksa pārtop par Mazcenas mobilo

Sen, sen LMT ieviesa Mazcenas mobilais – subsidētos tālruņus, kuri tiek pārdoti par zemāku cenu nekā tirgus cena apmaiņā pret solījumu nemainīt operatoru noteiktu laika periodu (protams, ka solījums tiek noformēts kā terminēts līgums).

Arī kaut kad sen (neatceros, vai pirms vai pēc Mazcenas mobilais) ieviesa arī pakalpojumu Nomaksa, kas ļāva iegādāties tālruni, norēķinoties par to ilgākā laika periodā jeb vienkāršiem vardiem līzingā. Būtiskākā atsķirība starp Nomaksu un Mazcenas mobilais bija tā, ka, pērkot tālruni Nomaksā, par to laika gaitā bija jāsamaksā pilna cena, bet Mazcenas telefonam daļu nosedza operators no savas “kabatas”.

Kopš tiem laikam man atmiņā iespiedās tāda patiesība, ka Mazcenas mobilais, par kuru daļēji maksā LMT. Domāju, ka daudziem arī atmiņā palikusi tieši tāda pati patiesība.

Laikam ejot, LMT ieviesa tarifus Formula, kuram nebija abonēšanas maksa. Parādījās arī Mazcenas mobilais pakalpojuma maksa. Toreiz tā bija Ls 1,90 vai Ls 2,90 mēnesī, atkarībā no pieslēguma veida. Tagad nu LMT gāja tālāk un attīstīja šo pakalpojuma maksu vēl tālāk. Šī maksa daudziem tālruņiem būtiski pieauga, piemēram, iPhone 4 16GB kopā ar Vienādo 7 šī maksa ir Ls 13,50 mēnesī.

Tad nu pieķersimies, nedaudz pie aprēķiniem. Ņemsim to pašu iPhone 4 16GB, kura pirkuma maksa ir Ls 79. Pieskaitīsim klāt Ls 13,50 reiz 24 mēneši un mums sanāk:

Ls 79,00 + Ls 13,50 * 24 = Ls 403,00

Tā kā Latvijā vēl nepiesaisīti iPhone 4 pārdošanā nav, tad salīdzinājumam paņemsim tā cenu Lielbritānijā, kur tas maksā £499 jeb aptuveni Ls 425. Tātad pircēja ieguvums no LMT piedāvājuma būs Ls 22 jeb 5,2%. Kaut kā pēc Mazcenas mobilā nu galīgi neizskatās, vismaz, ja salīdzina ar to jēdzieni, kas ir dziļi iesakņojies manā atmiņā.

Labi, kāds teiks, ka nevar salīdzināt ar cenu Lielbritānijā. Tad paņemsi kādu citu tālruni, piemēram, Samsung Galaxy S I9000. Tad ko mēs redzam? Pirkuma maksa Ls 49, mēneša maksa Ls 14,00 un kopā sanāk:

Ls 49,00 + Ls 14,00 * 24 = Ls 385,00

Šī paša nepiesaistīta modeļa cena Dual.lv veikalā ir Ls 403. Tātad pircēja ieguvums Ls 18 jeb 4,5%. Vai vajadzīgi komentāri?

Labi, šie bija hi-end tālruņi. Paņemsim ko vienkāršu. Nokia 2730 Classic. Cena Dual.lv Ls 58. Mazcenas mobilais pirkuma maksa Ls 1,00 un ikmēneša maksa Ls 2,25:

Ls 1,00 + Ls 2,25 * 24 = Ls 55,00

Kāds pircēja iegums? Ls 3,00 jeb 5,2%. Arī šeit komentāri lieki.

Vēl dažus piemērus var apskatīties šeit.

Un tagad galvenais jautājums. Vai nesanāk, ka LMT, izmantojot cilvēkiem atmiņā palikušo sākotnējo pakalpojuma Mazcenais mobilais ideju, faktiski pārdod tālruņus nomaksā, tas ir, muļķo pircējus?

Un vēl atcerēsimies, ka teorētiski šie tālruņu visus 24 mēnešus ir piesaistīti LMT SIM kartei, tādējādi nepieciešamības gadījumā (piemēram, ārzemēs) pircējam nav var nebūt iespējas izmantot šo tālruni ar cita operatora SIM karti.

Papildināts 24.09.2010 22:20:

Pēc daudzajiem komentāriem, kuros tiek stāstīts, ka ļoti daudzos gadījumos LMT Mazcenas mobilie faktiski nebija piesaistīts LMT SIM kartei, vēlos vērst jūsu uzmanību informācijai, kas minēta LMT mājas lapā:

Mazcenas mobilā līgums ar LMT jāslēdz uz 24 mēnešiem. Šajā laikā nedrīkst lauzt LMT Pakalpojumu līgumu un Mazcenas mobilais piesaistīts LMT SIM kartei.

Tātad LMT (precizāk tā dīlerī) var pārdod tālruni, kas līguma darbības laikā garantēti darbojas tikai ar LMT SIM karti. Tāpēc, lūdzu, iztiksim bez liekas atkārtošanās. Visi turpmākie komentāri par to, ka redz tas vai tas tālrunis darbojās arī ar citām SIM kartēm, tiks dzēsti.

20 thoughts on “Stāsts Nr. 2: Kā LMT Nomaksa pārtop par Mazcenas mobilo

  1. piesaiste ir laba lieta, ja tel maksā 5 LVL un ikmēnesi pa 20 LVL var visu izmantot neierobežoti.

    padomā kā tad uzsprāgtu mobilais internets un smārtfonu tirgus.

    ar šitām cenām viss pagaidām nīkuļo.

    esmu runājis.

  2. Es esmu jau “izlietojis” teju 2 Mazcenas telefonus, taču neviens no tiem nab bijis piesaistīs konkrētam tīklam. Varēju likt jebkuru simkarti un viss noitika.

    Ja tas būtu noticis tikai vienu reizi, tad varētu teikt “paveicās”, bet ja 2 reizes?

  3. to parasts 24.09.10 plkst. 18:41
    piesaiste nav visiem. es iegādājos LMT HTC Desire bez piesaistes. tik uz sitiena nepateikšu vai kā nomaksas, vai kā mazcenas …

  4. @Toms

    “Mazcenas mobilā līgums ar LMT jāslēdz uz 24 mēnešiem. Šajā laikā nedrīkst lauzt LMT Pakalpojumu līgumu un Mazcenas mobilais piesaistīts LMT SIM kartei.”

    Teorētiski ir piesaistīts. Tāpēc arī rakstā ir minēts “teorētiski”, jo ir dzirdzēti gadījumi, ka tālruņi ir piesaistīti tikai uz papīra.

  5. Jā, es šo aprēķinu par Galaxy S kā reiz izveicu dažas dienas atpakaļ, kad biju iededzies, ka vajag redz… Pēc tam sirsnīgi nospļāvos un paliku pie sava vecā N95…

  6. Pēdējai LMT tīklam piesaistītais telefons man ir 6233 nokia, kura ir pirkta kādus 3-3,5 gadus atpakaļ. Pēc tam neviens no pirktajiem mazceniekiem nav bijis piesaistīts.
    Man šķiet, ka šobrīd tīklam piesaista tikai iPhonus.

  7. Kā tur sanāk – varbūt tai mēneša maksai par telefonu uzliek virsū vēl arī PVN? Tā ir vēl piektā daļa, un tad jau sanāk lielcenas mobilais.

  8. Nē, nu ja tu galu galā samaksā gandrīz pilnu summu par telefonu 2 gadu laikā, kāpēc tad piesaistīt? Šajā gadījumā LMT ir parasts veikals ar savdabīgu līzinga funkciju…

  9. Man pēdējais mazcennieks — Nokia 6300 — ņemts 2008. gada maijā un bija piesaistīts LMT simkartei. Starp citu, ne visiem tarifu plāniem ir šī bonusmaksa par Mazcenas mobilais izmantošanu. Tieši šī aspekta dēļ ilgstoši turējos pie Piezvani man, lai arī norunātais laiks vairs neietilpa standarta 30 minūtēs.

  10. Kad tikko parādījās tās Mazcenas mobilā pakalpojuma maksa, tad tā tika piemērota tikai Formulai, tas tiesa. Tomēr šobrīd šī LMT attīstīja šo “ideju” tik tālu, ka maksa tiek piemērota visiem pieslēguma veidiem.

  11. Sen senos laikos, kad Tele2 nopirka Baltkom mobilo operatoru, viņi bija pirmie, kas ieviesa šāda veida sistēmu, pērkot telefonu, cietais līgums uz x laiku, bonusā dabūn telefonu. Tele2 gribēja iegūt arvien lielāku tirgus daļu. Tele2 tajos laikos tos sauca par “subsidēto” telefonu.
    Laikam ejot, vairs neviens operators nepārdod subsidētos telefonu.

    Tas, ka lmt uztaisīja “mazcenas telefonus”, nekad nav nozīmējis, ka tie ir subsidētie telefoni.

    Atceries, telefonus subsidēja Tele2, kad ienāca Latvijas tirgū.

    Mūsdienās neviens operators nesubsidē telefonus, un “mazcenas” termins nekad nav bijis sinonīms subsidēts telefons.

    Btw, raksta sākumā Tu saki, ka nomaksa ir līzings. Tad varbūt termins “nomaksa” arī ir garām. Uzreiz tas jāsauc par “lizingu”. Nē nevar, lizings ir vārda “kredīts” (un tā nozīme) atvasinājums, ka trešā pusē sedz daļu vai visu preces vērtību.

    Telefons uz kredīta jeb telefons uz parāda.

  12. Kā reiz vārds “nomaksa” man ļoti patīk. Skan daudz patīkamāk nekā tie svešvārdi “līzings” un “kredīts”.

    Par to, ka pirmos “mazceniekus” pārdeva kā subsidētos, es ļoti labi atceros. Pats pārgāju no OKartes uz Piezvani Man, lai vecāki varētu paņemt uz manu numuru Nokia manai māsai par būtiski lētākām naudiņām. :)

    Man nav iebildumi, ka LMT vai kāds cits pārdot tālruņus zem tirgus vērtības, tad lielāko daļu izmaksu iekasē no papildus izmēneša maksājumiem. Man ļoti nepatīk, ka (mana skatījumā) LMT maldina patērētājus saucot šādu vienošanos par veco, labo “Mazcenas mobilo”.

Comments are closed.